Vi var for nylig på endnu en yoga uddannelse.
Det var dejligt – dejligt at lære mere, at blive rørt (på flere plan), at blive udfordret og at blive inspireret.
Et af emnerne var Ayurveda – som vores ene instruktør sagde: Complete Knowledge of Life (en fuldstændig viden om livet)…..
Ayurveda er en filosofi, en holistisk tilgang til livet - til alle livets aspekter. Vi er en helhed – bestående af en masse som skal være i harmoni for at vi selv er i balance.
Man ser på det hele menneske, krop og sind og tror på, at når vi finder balancen og samhørigheden mellem mennesket og naturen, så lever vi i harmoni.
I Vesten taler vi meget om salat som vidundermidlet. Hvis bare du spiser noget salat, så skal du nok blive sund – men er det nu også sådan? Og hvad vil det sige at være sund? Betyder det at leve i harmoni?
I Indien er harmoni sundhed og det er der også blevet større forståelse for i Vesten – vi har bare været lidt længere tid om at finde ud af, at det er sådan det hører sammen men vi er heldigvis godt på vej.
I det indiske sundhedssystem arbejder man med de tre ”doshaer”.
Vi består alle af alle tre ”doshaer”, men ofte vil en af dem være mere dominerende end de øvrige to.
De tre ”doshaer” hedder Vata, Pitta og Kapha. Det er bl.a. vores personlighed, huden, vores fysiske udseende, mentale tilstand, vores appetit (også på livet) og vores økonomiske sans som kan fortælle os, hvilken dosha som er dominerende og dermed hvilke to som ikke er det.
Ud fra dette, kan man bedre pejle sig ind på hvilke fødevarer som er gode for en (frugt, grøntsager, kød, fisk) hvilke krydderier og drikke.
Dette for at hjælpe os til at finde balancen.
Og endelig vær' bevidst om, at vi ikke taler om en matematisk balance, altså når bare det er 50/50 så er der balance, for det er ikke sådan det fungerer.
Vores lærer gav os et eksempel på forskellen mellem vestlig medicin og ayurveda. Ved hovedpine er den ayurvediske tilgang at finde årsagen, ikke blot et fix lige nu og her som en hovedpinepille. Måske vil det med den ayurvediske tilgang tage 3 måneder at slippe af med hovedpinen fordi man både skal arbejde med sin afføring og kaste op – man skal have renset ud.
Her i Vesten vil vi gerne ha’ løst det lige nu og her fordi vi skal videre, fordi vi ikke har tid. Vores problem bliver så senere hen endnu større, fordi urenheder blot ophober sig i vores kroppe og begynder at sætte sig andre steder.
En vigtig lære af ”bare du spiser salat, så er du sund” er at, det ikke nødvendigvis er korrekt for dig.
Det som du kan gøre for dig for at skabe balance med dig, er højst sandsynligt anderledes end det jeg kan gøre for at skabe harmoni. Måske er det godt for mig med flere kornprodukter end det er for dig. Måske er dampede grøntsager langt bedre for dig end rå salater.
Måske er du blevet brød forskrækket men fungerede dine tarme bedre da du spiste en rugbrødsmad hver dag? Lad dit liv og krop guide dig.
Og det harmonerer jo så godt med yoga. At være bevidst om hvad vi vælger at spise, drikke, leve, tænke, og ikke mindst sige højt – summen af alt det skal gøre, at du får et langt og lykkeligt liv.
En dejlig opskrift til de kolde dage
Vi er meget begejstret for ”Golden Latte”.
Den har en super lækker sødme og varme og består af naturlige ingredienser. De vigtigste ingredienser ifht ayurvedisk køkken er i denne drik gurkemejen, kanel og peber – det er antiinflammatorisk og indefra gør det godt bl.a. i forhold til fordøjelsen, udskillelsen, immunforsvaret, hukommelsen og ikke mindst en sundere hud.
Opskrift på Golden Latte:
3 personer
5 dl havredrik (vi er glade for Oatly og Dryk)
2 tsk. stødt gurkemeje
½ tsk. stødt kanel
2 tsk. agavesirup/honning
1/3 tsk. stødt sort peber
Lav først en paste af sirup/honning og de tre krydderier. Tilføj evt. lidt varmt vand som gør det lettere at lave pasten og få det blandet sammen med den varme drik.
Når du har varmet havredrikken op, hælder du pasten over i drikken, rører rundt og vola – din nye yndlingsdrik er klar. Enjoy
Comentários